Facebook

A Kandúr, a Kóstoló meg a Katona

Rozalie 2013.04.17. 16:08

Nehéz este volt a hétfői a Katonában. Nagyszerű, de nehéz.

10173_146650415506321_1462061729_n.jpgAz Egy korty irodalom program arról szól, hogy e két vonalat, a borokat és az irodalmat összekapcsolva jöjjön létre beszélgetés a színpadon a meghívottak közt - és természetesen a résztvevő nézők bekapcsolódásával akár.

Most hétfőn a Kandúr a zsákban című könyv került terítékre, melyről annak fordítója, Bárász Péter beszélgetett többek közt az Ab Ovo kiadó főszerkesztőjével, Pataki Judittal, aki a könyv hazai kiadását kezeli. Jelen volt még a két színész, Pálmai Anna és Nagy Ervin, akik  részleteket olvastak fel a műből, az est háziasszonya, Tormássy Zsuzsanna, illetve Bott Frigyes, felvidéki magyar borász, aki színesítette és finom nedűkkel látta el a társaságot. 

Szerettem volna fotózni is, még el is vittem a gépet magammal, de természetesen az első kattintás során szólt, hogy cseréljek akkumulátort, úgyhogy ez tervem ugrott, szóval ma marad a fotótlan bejegyzés... Na sebaj, majd legközelebb :)

A mostani, második borkóstolón a színház kemény témát vállalt magára. A finom borok mellett egy olyan könyv került terítékre, melyet a 2010-es belorusz választásokon ellenzéki jelöltként induló Uladzimir Nyakljajeu írt. 
Részletekre én nem térnék ki itt ezzel kapcsolatban, szerintem elég, ha azt írom, hogy az író, ugyan él, de azért nem jelenhetett meg itt, mivel mai napig nem hagyhatja el Minszk területét...

A könyv persze nem magát a választásokat taglalja, hanem inkább ironikus, szatirikus módon mutatja be azt a rendszert, ami ott még jelenleg is, zavartalanul működik. Egy olyan világot, mellyel azt remélhetnénk, már leszámolt az emberiség. Akit bővebben érdekel maga a téma, az akár a hétvégén megrendezésre kerülő könyvfesztiválra kilátogatva a fordítóval dedikáltathatja is újonnan beszerzett könyvét, hiszen annak megjelenését erre a rendezvényre időzítették. Aki pedig részletet olvasna a könyvből, az erre a honlapra ellátogatva megteheti.

A kemény témák taglalása közepette jól jöttek a Bott Frigyes által biztosított borok. A borász egyébként nagyszerűen beszélt szintén. Az, amit és ahogyan mondott a borokról, a természetről, a tiszteletről és alázatról, nagyon megbecsülendő és megfogadni való szavak voltak. Aztán ki-kiderült még a háttérben való beszélgetésünk alatt, hogy nem csak borokkal, hanem lekvárokkal, tökmagolajjal és bonbonokkal is foglalkoznak a családjával. Engem személy szerint ez a téma eléggé fellelkesített, úgyhogy a szintén jelen lévő feleségétől rögtön el is kértem egy kontaktot, mert kiderült, hogy lehet hozzájuk mennyi megszállni is a Felvidékre, és az ott tartózkodás alatt ők maguk tartanak a jelenlévők számára borkóstolást. Ez mondjuk nekem egy jó kis hosszú-hétvégi/nyaralási programnak tűnik, szóval tervezem, hogy egyszer elnézek. Főleg, ha belegondolok, hogy a Felvidék, attól, hogy nem Magyarország területe, még elég közel van hozzánk, de mégis egy kicsit más világba kalauzol.

Színház szempontból persze a legizgalmasabb része egy ilyen estének az, hogy a színészeket nem más szerepbe bújva, hanem önmagukat "játszva" láthatja az ember. Egyébként nagyon pozitív élmény volt az estnek ez a része: mind Pálmai Anna, mind pedig Nagy Ervin nagyon lelkesek voltak, akár plusz szövegek felolvasását is vállaltak azért, hogy még teljesebb lehessen a könyvből kapott benyomás.
Ami még jobban tetszett, hogy nem álltak meg itt, hanem maguk is kérdeztek, érdeklődtek és hozzászóltak a témához, mind a borok, mind a könyv kapcsán. Főleg Nagy Ervin, aki úgy tűnt, kérdésekből kifogyhatatlan, sőt, a beszélgetés végeztével ő is kért elérhetőséget a Bott házaspártól, mert érdeklődött a borkóstoló+szállás lehetősége iránt.

Aki nem tudott jönni, annak érdemes legközelebb (bár azt hiszem Egy korty irodalom már csak jövő szezonban lesz), mert több frontos támadást intéz az ember érzékei felé, de a szónak csakis a jó értelmében. Kicsi bepillantás a színházi világba, kicsi borászkodás és kicsi irodalom egyben. 

Nekem bejött.

Címkék: színház borkóstoló Bott Frigyes Belorusz Egy korty irodalom Nyakljajeu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://katonaszerelem.blog.hu/api/trackback/id/tr495231404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása